Syria Kritikal Perlu BantuanPESANAN Ulama Palestin, Syeikh Raed Solah, selagi Kota Damsyik di Syria tidak dibebaskan, jangan kamu mimpi Al-Aqsa akan dibebaskan.


Bantulah mereka dengan dengan apa yang termampu dan jangan lupa doakan kemenangan untuk Islam.


Itu antara ingatan yang mungkin sedikit sebanyak menyentak hati kita, bahkan dari situ sahaja dapat dilihat begitu pentingnya umat Islam menyelamatkan Syria daripada terus bermandi darah.


Pengarah Strategik Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Sani Araby Al Kahery berkata, beliau sebelum ini ada menerima persoalan mengenai bantuan Mapim ke negara luar termasuk Syria dan Palestin.


“Antara menolong rumah terbakar atau menolong membaiki rumah yang rosak, mana lebih penting?


Tentulah rumah terbakar dan itulah situasi yang berlaku di Syria, Palestin dan Myanmar.


“MAPIM sentiasa prihatin dengan masalah umat Islam yang sedang berlaku di luar sana dan amat mengharapkan jasa umat Islam Malaysia supaya terus memberi sokongan yang padu dan berterusan,” katanya.


Nabi doakan Syria Riwayat Abu Daud, Nabi pernah menyebut "Sesungguhnya kota perlindungan) kaum Muslimin ketika berlakunya Al-Malhamah (perang besar) ialah di suatu lembah subur di sudut kota yang dipanggil Dimasq (Damsyik). Dan ia adalah sebaik-baik kota di negara Syam".


Syam terdiri daripada empat negara iaitu Syria, Jordan, Palestin dan Lubnan.


Di Syria sahaja, ada lebih 10,000 pusara sahabat Nabi.


Antara sahabat Nabi yang meninggal di Syria ialah Bilal bin Rabah, Khalid al-Walid, Muawiyah bin Abu Sufyan, Abdullah bin Ummi Maktum dan Abu Darda.

Nabi pernah menyebut dalam hadis; “Ya ALLAH, berkatkan pada Syam kami. Ya ALLAH, berkatkan kepada Syam kami. Ya ALLAH, berkatilah negeri Yaman kami”.

Dalam hadis lain; Nabi Muhammad SAW bersabda; “Beruntunglah bagi penduduk Syam. Beruntunglah Syam. Beruntunglah Syam kerana Malaikat ar-Rahman yang sentiasa menghamparkan sayapnya ke atas ahli Syam.” (Riwayat Ahmad).

Sani berkata, beliau bersama rakan sukarelawan melihat kejadian yang berlaku sepanjang berada di Syria itu seperti berkaitan dengan apa yang dikatakan Rasulullah.

Petanda akhir zaman memang disebut dalam hadis Nabi Muhammad SAW.

Baginda berulang dua kali mengatakan bahawa akan berlaku peperangan besar yang apabila peperangan ini terjadi, perkhemahan orang Islam paling ramai adalah di sebuah tempat bernama Ghouta Dimashq yang bermaksud kebun besar yang mengelilingi bandar Damsyik di Syria. Rakyat Malaysia prihatin Nabi berkata, di kebun besar ini ada sebuah bandar dikatakan namanya Damsyik, sebaik-baik tempat tinggal umat Islam ketika itu. Ini tanda-tanda akhir zaman.

“Seperti di Syria, memang kelihatan seolah-olah dalam hadis Nabi katakan sudah mula ada yang terkepung, dan seolah-olah mereka yang cuba menyerang umat Islam yang tidak berdosa di Syria ini juga tahu ‘jalan cerita’ yang terdapat di dalam hadis Nabi,” katanya.

Walau apa pun yang akan berlaku, tegas Sani, ia tetap akan berlaku, namun tanggungjawab umat Islam di seluruh dunia adalah bangkit dan sedar.

Lelaki berusia 30 tahun itu juga sering mengadakan ceramah dan muncul di televisyen semata-mata untuk menyebarkan penderitaan yang sebenar berlaku di Syria.

“Semua ini dilakukan atas dasar peduli ummah, dan alhamdulillah sehingga kini rakyat di negara ini ada yang peka dan amat prihatin dengan menghulurkan pelbagai bantuan.

“Namun misi kami ke Syria akan masih diteruskan kerana pelbagai bantuan perlu diberikan kepada mereka,” katanya.

Bagi yang ingin membuat sumbangan, boleh melayari laman web www.mapim.org/tabungsyria atau terus menghubungi Sani di dalam laman Facebooknya, www. facebook.com/saniarabykahery.

#Syria #Kecemasan #AlAqsa

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.