MAPIM Hulur Sumbangan Bencana Amuk Sungai Cimanuk Taragong, Indonesia

Live :

27/9/2016 Garut Jawa Barat Indonesia

Johan Ariff Ismail (Ireach MAPIM)


32 jiwa tewas akibat amukan Sungai Cimanuk Tarogong Kidul Garut, Jawa Barat, MAPIM menerusi sayap relawan bencana iaitu iReach (International Relief and Humanitarian Outreach) berkesempatan menghulurkan misi bantuan kemanusiaan dengan koordinasi mantap yang dikepalai oleh PKPU (Lembaga Kemanusiaan Nasional).


Dampak bencana yang melibatkan hampir 6000 penduduk meliputi 6 kacamatan (daerah) melumpuhkan beberapa aktiviti harian penduduk terutamanya institusi pendidikan, pertanian dan pentadbiran. Misi kali ini bukan sahaja berjaya menyantuni hampir 10000 penduduk di lapangan iaitu sebuah kampung yang berhampiran sungai cimanuk diiringi oleh relawan dan pegawai PKPU indonesia.


Situasi di lokasi bencana, tidak ubah seperti malapetaka iaitu bah kuning yang berlaku di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, iReach MAPIM turut menghulurkan sumbangan kewangan menerusi PKPU untuk diedarkan kepada mangsa yg terlibat.


Kesempatan di lapangan bencana turut digunakan oleh iReach untuk mendapatkan taklimat penerangan secara langsung dari bapak Incident Commander Region Military Command, Tuan Francis yang mengetuai misi SAR (safe and rescue) Battalion Commander 303 Komstrad Indonesia.


Sumbangan boleh terus disumbangkan ke akaun:

I Relief & Humanitarian Outreach

553038585368 Maybank


Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.