PENGHAPUSAN BANGSA ROHINGYA!!


Maungdaw 15 Nov. - Operasi penghapusan bangsa etnik Rohingya terus dilancarkan pasukan keselamatan Myanmar apabila jumlah korban ketegangan baharu di negeri Rak­hine dalam keja­dian kelmarin yang masih berte­rusan meningkat kepada lebih 100 orang.


Penderitaan dialami penduduk minoriti Islam di Myanmar itu didedahkan di blog RB News memandangkan media asing tidak dibenarkan memasuki Rakhine sejak keadaan di negeri tersebut tidak menentu bulan lalu.


Menurut penduduk, tentera menggempur beberapa buah kampung di utara Maungdaw pada pukul 6.30 pagi kelmarin, memaksa penghuni keluar atau mereka akan ditembak jika enggan berbuat demikian.


Semua rumah kemudian ditembak dengan meriam sebelum terbakar.

Seorang saksi berkata, semua 700 buah rumah di Kampung Dar Gyi Sar musnah sepenuh­nya.


Selain membakar rumah, anggota tentera turut mencampak kanak-kanak Rohingya yang masih hidup ke dalam api sehingga rentung dengan si ibu hanya mampu memandang tanpa berbuat apa-apa.Kanak-kanak Islam dilempar dalam api, ditembak ketika larikan diriKekejaman tentera Myanmar tidak berakhir di situ apabila mereka dilapor turut melepaskan tembakan ke arah penduduk Rohingya yang mahu melarikan diri termasuk kanak-kanak.


Difahamkan, pasukan tentera itu masih menggempur kedudukan penduduk Rohingya atas alasan ‘memburu’ penyerang yang membunuh anggota mereka.


Bagaimanapun, jumlah kematian sebenar masih tidak dapat dipastikan kerana banyak penduduk terutamanya lelaki ditahan tentera.


Sekurang-kurangnya 5,000 penduduk dilapor hilang tempat tinggal sejak kelmarin tanpa tempat berlindung dan maka­nan.


Kejadian terbaharu itu di­khuatiri mencetuskan semula krisis kemanusiaan membabitkan etnik Rohingya sama seperti yang berlaku pada 2012.
>>Sumbang Kepada Tabung Rohingya Disini<<
#Rohingya #Maungdaw #Myanmar

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.