Maungdaw Terus Menjadi Neraka Dunia

YANGON 21 Nov. - Cubaan kerajaan Myanmar untuk terus menutup kekejaman yang dilakukan tenteranya terhadap penduduk Islam Rohingya ternyata gagal apabila kumpulan pemerhati Hak Asasi Manusia berjaya membongkar perbuatan jahat mereka.

Di sebalik penafian yang dibuat, kumpulan pemerhati berkata, imej satelit yang disiarkan hari ini, menunjukkan tentera kerajaan telah membakar lebih 1,000 penempatan etnik tersebut sebelum ini dan pembakaran itu adalah disengajakan.


Ketika ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan, lebih 30,000 penduduk Rohingya telah kehilangan tempat tinggal mereka manakala berpuluh-puluh lagi terbunuh selepas diserang tentera Myanmar -UTUSANGambar dibawah diambil mengunakan satelit pada 10 November 2016 menunjukkan perkampungan Wa Peik, Maungdaw, Myanmar.

Pada 18 November 2016, sekali lgi Satelit merakam gambar pada tempat yang sama dan menunjukkan pembakaran secara besar-besaran pada perkampungan ini!!

NERAKA DUNIA!!


Kumpulan pemerhati Hak Asasi Manusia berkata "Saya mempunyai peluang untuk bercakap dengan sekurang-kurangnya lima keluarga yang melarikan diri dari rumah mereka di Myanmar untuk mengambil perlindungan di Bangladesh, dengan ini lebih daripada 500,000 umat Islam Rohingya telah tinggal di sini secara tidak rasmi."

"Mereka berkata tentera Burma membakar rumah-rumah orang Rohingya, mereka melakukan penyeksaan dan wanita dirogol".

Mereka menyifatkan apa yang telah berlaku di negeri Rakhine utara untuk beberapa bulan lepas sebagai "neraka dunia".

Walaupun tentera Myanmar melancarkan operasi anti-pemberontakan, Rohingya yang melarikan diri memberitahu saya yang mereka sedang disasarkan sewenang-wenangnya. - BBC News.<< Teruskan meyumbang di Tabung Rohingya MAPIM! Klik Disini! <<
#Maungdaw #Rohingya

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.