Isu Rohingya : Myanmar Tolak Kritikan PBB


YANGON: Suruhanjaya yang ditubuhkan Kerajaan Myanmar bagi menyiasat dakwaan pihak tentera membunuh, menyeksa dan merogol etnik Muslim Rohingya, menegaskan tumpuannya adalah untuk mendapatkan kebenaran.


Justeru, katanya, penubuhannya bukan bertujuan memuaskan hati Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Minggu lalu, pejabat Hak Asasi Manusia PBB berkata, tentera Myanmar membunuh ratusan ratus penduduk etnik Rohingya dalam satu operasi terancang yang menyasarkan etnik minoriti beragama Islam itu.


Hampir 70,000 etnik Rohingya melarikan diri ke Bangladesh sejak tentera melancarkan operasi pembersihan, empat bulan lalu untuk mengesan militan Rohingya.


Pihak tentera mendakwa melakukan serangan di beberapa pusat pemeriksaan polis di kawasan sempadan.


Sementara itu, pejabat Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia PBB melaporkan, jumlah kes seksaan, pembunuhan dan rogol beramai-ramai oleh pasukan keselamatan kini mencapai tahap pembersihan etnik.


Antara yang dilaporkan ialah kes kanak-kanak disembelih manakala ibu mereka dirogol oleh pasukan keselamatan.Rakyat Malaysia diseru untuk bersama menyokong misi Food Flotilla dengan memberi sumbangan.

Sumbangan boleh dilakukan dengan Cash Deposit / Online Banking ke akaun MAPIM seperti berikut :


Nama Akaun : DANA MAPIM No Akaun : 558 220 605 312 (Maybank) Swift Code : MBBEMYKL


*Maklumkan kemasukan sumbangan slip bank dan nyatakan kemasukan untuk 'Tabung Rohingya' melalui whatsapp kepada En Zaim Sidqi (Bendahari MAPIM) 014-6035327.


*Sila Layari ke website Misi FFFM http://www.foodflotilla.com


*Maklumat TERKINI sila layari FB : https://www.facebook.com/foodflotilla


Sebarang pertanyaan & maklumat lanjut hubungi :

En Zulhanis Zainol, Setiausaha Agung MAPIM (019-2890298)


Mohon sebarkan info ini kepada kenalan/saudara anda.


SELAMATKAN ROHINGYA

#Rohingya #Myanmar #Pelarian #Genocide

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.