Kem Pelarian Rohingya Kini Terlalu Sesak


JUMLAH pelarian Rohingya yang memasuki Bangladesh sejak 11 hari lalu, kini mencecah hampir 125,000 orang menyebabkan agensi bantuan kekurangan kemudahan memaksa pelarian tidur tanpa bumbung atau dalam khemah buatan sendiri.


Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Besatu (PBB), kebanjiran 123,600 pelarian yang menyeberang ke Bangladesh dari Rakhine, Myanmar, itu boleh menyebabkan bencana kemanusiaan kerana kem pelarian di Cox's Bazar sudah sesak dengan hampir 400,000 pelarian sebelum ini.


Sebahagian pelarian tiba dengan luka akibat tembakan, tetakan dan melecur selain keletihan dan kelaparan selepas beberapa hari berjalan merentas hutan, sawah serta menyeberang sungai.


“Mereka yang tiba kini tinggal di mana saja yang boleh, dalam kem pelarian yang sesak, di atas jalan, halaman sekolah atau di kawasan lapang tanpa bumbung.


“Hutan sedang dibersihkan untuk membina penempatan pelarian tambahan. Agensi bantuan kekurangan air dan makanan,” kata aktivis kemanusiaan Bangladesh, Nur Khan Liton.


Pengawal sempadan Bangladesh menyatakan pelarian juga terdedah kepada bahaya periuk api yang dipasang tentera Myanmar di sempadan.


Hari ini, dua kanak-kanak Rohingya cedera dengan seorang putus kaki dipercayai akibat letupan periuk api.


Pemerintah pengawal sempadan Bangladesh, Manzurul Hasan Khan, berkata dua kanak-kanak itu terpijak satu bahan letupan pagi ini.


Semalam, seorang wanita Rohingya juga putus kaki akibat letupan periuk api di kawasan yang sama .


Menurut Manzurul, ramai pelarian yang tiba mempunyai kecederaan tembakan namun tidak dapat dipastikan puncanya.


#Genocide #Kemanusiaan #Perkauman #Bangladesh #Myanmar #Bantuan #Kecemasan #Sumbangan #Rohingya #Pelarian

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.