Rohingya Sedang Dihapuskan


PEGAWAI tertinggi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mengecam ‘operasi kejam’ tentera Myanmar terhadap etnik Muslim Rohingya di Rakhine menggelar ia sebagai ‘contoh pembersihan etnik dalam buku teks’.


Zeid Ra'ad al-Hussein yang menyampaikan taklimat kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva berkata, pihaknya mendapat laporan pembunuhan kejam dan pembakaran kampung oleh tentera Myanmar ketika hampir 300,000 etnik Rohingya melarikan diri ke Bangladesh.


“Selain laporan, kami juga ada gambar satelit menunjukkan pasukan keselamatan dan militan tempatan membakar perkampungan Rohingya, selari dengan dakwaan pembunuhan, termasuk menembak penduduk yang melarikan diri,” katanya.


Beliau juga mengesahkan Myanmar memasang periuk api di sempadannya dengan Bangladesh dan akan meminta pelarian yang pulang menunjukkan bukti mereka adalah warganegara.


Etnik Rohingya di Myanmar dilucutkan semua hak, termasuk warganegara.

“Keadaan di sana seperti contoh pembersihan etnik dalam buku teks,” kata Zeid.

#Genocide #Kemanusiaan #Rohingya #Bangladesh #Myanmar #Kecemasan #Bantuan #Perkauman #Pelarian

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.