23 Maut Letupan Bom di SyriaBEIRUT : Sekurang-kurangnya 23 orang maut manakala 10 lagi termasuk orang awam cedera dalam satu letupan di Idlib, barat laut Syria.


Laporan oleh Pemantau Hak Asasi Manusia Syria menyebut, serangan berkenaan disasarkan kepada ibu pejabat kumpulan pemberontak di Idlib.


Menurut pasukan pemantau itu, letupan berkenaan dipercayai berpunca daripada bom kereta atau serangan dron.


Sehingga kini pasukan penyelamat masih meneruskan kerja mencari dan mengeluarkan mayat mangsa serta membantu mangsa yang cedera untuk keluar daripada runtuhan bangunan.


"Kebanyakan mangsa yang maut adalah anggota pasukan pemberontak dan tujuh orang awam," kata kenyataan pasukan itu.


Wilayah Idlib ialah kubu kuat pemberontak di Syria dan bersempadan dengan Turki, salah satu penyokong kuat pasukan pemberontak yang menentang Presiden Bashar al-Assad.


Pasukan tentera Syria dengan dibantu rakan sekutu mereka memulakan serangan sejak Oktober lalu bagi menawan semula wilayah Idlib dan Hama.


#Syria #Bantuan #Kecemasan

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.