Ejen Mossad Terbabit Kes Bunuh Imam Palestin


KUALA LUMPUR: Pembunuhan pensyarah Universiti Kuala Lumpur British Malaysian Institute (UniKL BMI), Dr Fadi M R Albatsh Fatma, 35, dipercayai didalangi Agensi Perkhidmatan Rahsia Israel iaitu Mossad, kata Ketua Jihad Islam Palestin, Khaled al-Batash.


Beliau yang mengeluarkan kenyataan itu, berkata dua suspek menaiki motosikal jenis BMW yang melepaskan tembakan jarak dekat berkenaan dipercayai ejen Mossad yang berada di Malaysia.


Pembunuhan Fadi mendapat liputan meluas berita di Asia Barat dan menjadi kecoh apabila Khaled mengeluarkan kenyataan mendakwa pembunuhan itu didalangi serta dirancang oleh Mossad.


Malah, kebanyakan portal berita termasuk milik Israel seperti Haaretz.com, The Times Of Israel dan The Jerusalem Post (jpost) turut menyiarkan kenyataan Khaled yang mendakwa dua lelaki berkenaan adalah ejen Mossad.


Khaled dalam kenyataan seperti dilaporkan Haaretz.com menyatakan Fadi adalah jurutera Palestin dan terbabit dalam pergerakan pejuang Hamas.


Katanya, Fadi pernah menetap di Jabalia, utara Semenanjung Gaza sebelum berhijrah ke Malaysia pada 2011 dan bekerja sebagai pensyarah di UniKL BMI.


"Pembunuhan Fadi yang juga jurutera Palestin adalah satu pembunuhan terancang oleh Mossad. Dia seorang pakar dalam bidang penggunaan tenaga dan sudah banyak menyumbang terhadap bidang kejuruteraan elektrik serta pengeluaran tenaga khususnya di Palestin.


"Kami percaya, kerana kepakaran dimiliki dan sumbangannya, dia menjadi sasaran pembunuhan ejen Mossad," katanya yang turut memaklumkan pensyarah itu sepatutnya menghadiri persidangan sains berkaitan penggunaan tenaga di Turki, esok.


Sehubungan itu, Khaled turut berharap pihak berkuasa di Malaysia dapat mengesan dua suspek itu dan membuat siasatan menyeluruh bagi mengelak mereka melepaskan diri.

Menurut laporan itu lagi, pada Disember lalu, seorang jurutera penerbangan Palestin yang mahir dalam pembinaan dron, Mohammed Zawahri turut dibunuh ejen Mossad ketika berada di Sfax, Tunisia.


Sebelum dibunuh, Zawahri tinggal di beberapa negara, namun mempunyai hubungan rapat dengan pergerakan pejuang Hamas.

#Kematian #Palestin #Israel

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.