Laporan Penderitaan Rohingya Sahih


HONG KONG 5 Julai - Dakwaan bahawa masyarakat etnik Rohingya ditembak, ditetak dan dicederakan oleh bahan letupan telah disokong oleh bukti forensik, menurut para ahli fizik yang merawat mereka di kem pelarian di Bangladesh.


Laporan berkenaan yang dibuat oleh pertubuhan Ahli Fizik untuk Hak Asasi Manusia (PHR) akan dikeluarkan pada akhir bulan ini.


Selain itu, laporan terbabit merupakan usaha besar pertama oleh pakar perubatan untuk menguatkan dakwaan pelarian.Laporan tersebut memberi fokus kepada pelarian dari kampung Chut Pyin, di mana tentera Myanmar menembak penduduk tempatan, merogol wanita dan membakar rumah. - REUTERS


Sumber :

http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/laporan-penderitaan-rohingya-dikeluarkan-1.703755

#Sumbangan #Bantuan #Kecemasan #Pelarian #Rohingya #Perkauman #Myanmar #Kemanusiaan #Bangladesh #Genocide #Kematian

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.