PBB Desak Rohingya Diberi Taraf Warganegara


GENEVA: Suruhanjaya Tinggi bagi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) mendesak Myanmar supaya segera menambah baik keadaan di Rakhine menjelang ketibaan ribuan pelarian etnik Rohingya dari Bangladesh.


Pada masa sama, agensi bantuan PBB itu, mahu Kerajaan Myanmar menyediakan saluran sewajarnya bagi memudahkan proses pemberian taraf kewarganegaraan kepada mereka yang layak.


Malah, UNHCR dan Program Pembangunan PBB (UNDP) dalam satu kenyataan bersama berkata, mereka perlu diberikan kebebasan sepenuhnya untuk mengunjungi Rakhine.


Menurut kenyataan itu, ketika ini, kedua-dua agensi badan dunia itu masih menunggu kebenaran bagi membolehkan kakitangan mereka ditempatkan di Maungdaw, Rakhine.


Katanya, permohonan mengenai penempatan itu sudah dikemukakan kepada pihak terbabit pada 14 Jun lalu.


Namun, sehingga kini, Reuters masih belum menerima sebarang maklum balas daripada pihak berkuasa Myanmar berhubung perkara berkenaan.


Mengikut perjanjian yang ditandatangani antara PBB dan Myanmar pada awal Jun lalu, ribuan etnik Rohingya yang mendapat perlindungan di Bangladesh akan dibenarkan pulang secara sukarela.


Bagaimanapun, dalam satu dokumen perjanjian yang dirahsiakan yang berjaya diperoleh Reuters, ia tidak menjamin pemberian taraf kewarganegaraan atau kebebasan untuk ‘bergerak’ di dalam Myanmar, kepada etnik Rohingya.


Sumber :

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2018/08/459563/pbb-desak-rohingya-diberi-taraf-warganegara​

#Kematian #Geneva #Rohingya #Bangladesh #Pelarian #Genocide #Sumbangan #Bantuan #Kecemasan #Perkauman #Kemanusiaan #Myanmar

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.