Terpaksa Kebumi Mayat Segera Untuk Elak Wabak


JAKARTA: Pihak berkuasa Indonesia akan mula mengebumikan mayat mangsa gempa bumi dan tsunami di Palu, pulau Sulawesi segera, hari ini, dalam percubaan terdesak untuk mengelak situasi lebih buruk.


“Kami akan memulakan pengebumian besar-besaran mangsa untuk mengelak penyebaran penyakit,” kata jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Nasional (BNPD) Indoensia, Sutopo Purwo Nugroho.


Timbunan mayat yang banyak mudah menyebarkan penyakit taun dan kolera.


Pihak berkuasa berkata, mereka akan mengambil cap jari dan gambar digital mangsa untuk teknologi pengecaman wajah kemudian.


Perkembangan itu amat menyedihkan terutama bagi ahli keluarga atau rakan yang mahu mengucapkan selamat tinggal kali terakhir atau melakukan pengebumian sempurna.


Sumber :

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2018/09/480095/terpaksa-kebumi-mayat-segera-elak-wabak

#Kematian #Sumbangan #Bantuan #Kecemasan

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.