Misi Mencari Mangsa Terselamat Tamat 11 Oktober

JAKARTA: Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan (BNPB) mengumumkan 11 Oktober sebagai tarikh menamatkan operasi mencari mangsa terselamat dalam gempa bumi dan tsunami di Palu, Sulawesi Tengah.


“Operasi mencari disasarkan tamat pada 11 Oktober, iaitu mengikut tempoh yang ditetapkan oleh prosedur kecemasan kebangsaan,” kata Ketua Bahagian Data, Maklumat dan Perhubungan Awam BNPB, Sutopo Purwo Nugroho.


Menurut laman web Tempo.co, Kerajaan Indonesia sebelum ini menetapkan tempoh operasi mencari dan menyelamat mangsa gempa bumi dan tsunami di Palu, Donggala, Sigi, Parigi Moutong dan Pasangkayu selama 14 hari, iaitu mulai 28 September hingga 11 Oktober ini.


Sementara itu, tempo.co yang memetik agensi berita ANTARA, melaporkan jumlah mangsa gempa bumi dan tsunami di Sulawesi tengah meningkat kepada 1,944 orang.


Jurucakap ketua pemerintah tentera wilayah Sulawesi Tengah, Kolonel Muh Thohir, berkata pihak tentera berjaya menemui 20 lagi mayat mangsa di bawah runtuhan bangunan di Petobo, semalam.


Beliau berkata, angka kematian diramal terus meningkat, memandangkan 683 penduduk dilaporkan masih hilang, sementara 2,549 lagi mangsa cedera.


“Ketika ini, 74,444 penduduk sudah dipindahkan, manakala jumlah rumah yang rosak atau musnah dilaporkan mencecah 65,733 unit,” katanya.


Sementara itu, AFP yang memetik pihak berkuasa melaporkan 5,000 penduduk dipercayai tertimbus di kawasan Balaroa dan Petobo.


Pertubuhan Palang Merah pula berkata, setakat ini, mereka sudah merawat lebih 1,800 penduduk, selain menyediakan bantuan perubatan kepada mangsa di beberapa zon bencana.


Sumber:

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2018/10/483190/misi-mencari-mangsa-terselamat-tamat-11-oktober

#Kematian #Sumbangan #Bantuan #Kecemasan

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.