Korban Bencana Sulawesi Tengah 2,002 Orang


PALU: Angka terbaharu korban akibat gempa bumi dan tsunami di sini dan Donggala terletak di Sulawesi Tengah berjumlah 2,002 orang setakat pagi tadi.


Menurut Pusat Arahan Tugas Bersepadu (Kogasgabpad), sebahagian besar mayat mangsa dikebumikan secara besar-besaran sementara bakinya oleh keluarga masing-masing.


Mangsa maut yang dikebumikan dalam kubur besar di Poboya berjumlah 864 jenazah, Pantoloan (35) manakala di Donggala juga 35, sementara yang dikebumikan keluarga masing-masing berjumlah 1,068.


Pada masa sama, jumlah mangsa cedera mencecah 4,084 orang manakala yang hilang seramai 671 orang.


Sehingga Jumaat lalu, 67,310 kediaman rosak termasuk 65,733 di sini, Sigi (897) dan Donggala (680). Mangsa yang hilang tempat tinggal berjumlah 74,000 orang.


Panglima Kogasgabpad, Mejar Jeneral Suwandono menyeru penduduk yang meninggalkan bandar ini dan daerah sekitar supaya kembali.


“Keadaan ekonomi sudah berjalan seperti biasa, bank sudah dibuka, hospital sudah beroperasi, bekalan elektrik dipulihkan, begitu juga sekolah, air bersih dan sebagainya,” katanya dilaporkan laman berita Antara semalam.


Beliau mengajak penduduk di sini, Donggala dan Sigi kembali supaya wilayah itu bangkit semula.


Sumber :

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2018/10/483671/korban-bencana-sulawesi-tengah-2002-orang

#Kematian #Sumbangan #Bantuan #Kecemasan

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.