Pompa Malaysia Untuk 200 000 Mangsa Bencana Palu

POMPA MALAYSIA SALUR AIR BERSIH KEPADA 200,000 ORANG SEHARI DI PALU!!

1. Sebuah pompa @ perigi salur air bersih kepada 5,000 keluarga sehari. Kalau 1 keluarga ada 4 org bermakna 20,000 orang sehari.


2. 10 buah pompa dibina bermakna sehari pompa malaysia boleh bagi air bersih kepada anggaran 50,000 keluarga atau 200,000 orang


3. Tahap air adalah 7.3pH dan semua sample air pompa Malaysia dihantar buat lab test di Makasar untuk pastikan air bebas dari segala kuman dan kimia. Team Mapim telah mencuba minum, ternyata airnya sangat dingin dan bersih sekali!


4. Pompa ini digali sedalam 80 meter atau 240 kaki. Semua kerja diuruskan oleh kontraktor deep well berpengalaman dipimpin oleh seorang engineer yang dilantik. Semua perigi mempunyai lukisan engineer sebelum diluluskan.


5. Mapim bina pompa ini pada hari ke 10 selepas kejadian. Menjadikan project pompa ini sebagai binaan konkrit pertama seadaanya rakyat malaysia kepada mangsa palu.


6. Semua perigi ini dibina di dalam kawasan masjid menjadi sebagai hub susah senang ummah. Air bersih ini diberikan percuma dan diharamkan untuk dijual. Air bersih ini digunakan untuk minum, masak, mandi, wuduk dan sebagainya.


7. Penyertaan wakaf dibuka satu bahagian RM3000. Satu perigi perlukan 10 pewakaf (RM30,000) termasuk upah membina, peralatan mensaring, generator, dan bekalan minyak.


8. Pihak pemerintah Sulawesi Tengah mengiktiraf usaha cepat dan professional MAPIM Malaysia ini dan berharap dapat bina lagi 20 buah atas faktor air bersih yg terputus. Air bersih menjadi keperluan no 1 dalam laporan bencana yang dikeluarkan oleh agensi bencana tempatan.


9. MAPIM menamakan perigi ini sebagai project wakaf Pompa Malaysia. Nama Pewakaf akan dipahat pada binaan perigi di masjid.➡️ Wakaf Telaga Air Bersih (Urgent) RM3,000 untuk 1 saham wakaf (perlukan 100 bahagian untuk sempurnakan 20 telaga)

------------------------------------------------------------ 2 CARA UNTUK MENYUMBANG KEPADA TABUNG BANTUAN KECEMASAN BENCANA SULAWESI ------------------------------------------------------------

Infaq Secara Online menerusi: ➡️ www.rayuansulawesi.com ➡️ www.rayuansulawesi.com ➡️ www.rayuansulawesi.com . Atau . Bank-In Secara Terus menerusi Maybank Islamic 5582 2060 5312 (Dana Mapim) -------------------------------------------


Untuk sebarang pertanyaan, maklumat lanjut dan jemputan kerjasama atau sesi perkongsian sila hubungi talian hotline 0192890298 atau email kepada admin@mapim.org . (Dr) Sani Araby Al-Kahery Ketua Pegawai Eksekutif [CEO] MAPIM : Malaysian Consultative Council for Islamic


Sumber :

https://www.facebook.com/saniarabykahery/posts/10213093057902513

#Sumbangan #Bantuan #Kecemasan

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

DANA MAPIM

5622 6354 0066

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by MAPIM. Proudly created for WWW.MAPIM.ORG

Klik Untuk Dengar Radio Tajaan MAPIM:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.