top of page
ZZZ09215.JPG

2 KAEDAH MENDERMA

untuk Tabung Kemanusiaan MAPIM Malaysia

Misi Ummah Bantu Ummah

Keselesaan tempat tinggal diambil peduli

Rumah adalah keperluan asas manusia. Semuanya bermula daripada rumah. Kualiti sebuah rumah sangat mempengaruhi kualiti kehidupan isi rumahnya. Kualiti bukan bermaksud mewah, tetapi ia bermaksud selesa untuk berlindung dan berehat.

Rumah yang tidak selesa akan menjadikan penghuninya tertekan dan mempengaruhi kehidupan mereka. Namun tidak semua orang mempunyai kemampuan untuk mendapatkan rumah yang selesa. 

Menyedari hakikat itu, MAPIM Malaysia melancarkan misi membina semula rumah asnaf yang uzur. Team Task Force MAPIM mencari keluarga yang memerlukan bantuan untuk memperbaiki rumah mereka.

Rumah yang bocor bumbung, MAPIM menukar bumbungnya. Rumah yang sudah berlubang dindingnya dibina dindingnya. Apabila selesai proses pembaiakan, ia akan dicat bagi menambah seri.

Rumah itu kemudiannya dipastikan mempunyai bekalan elektrik dan air bersih. Selepas memastikan rumah itu sudah mencapai tahap selesa barulah diserahkan kepada pemilik. Sehingga kini hampir 20 buah keluarga menerima manfaat ini.

Penerima Manfaat di Malaysia (2018 - 2020)
20+ keluarga
32441.png
20 buah baiki rumah
25717-200.png
958870-200.png
8 Negeri di Malaysia
Bantu Kami untuk Bantu Mereka

MAPIM Malaysia membuka peluang kepada orang ramai untuk menghulurkan sumbangan kepada saudara kita yang diuji dengan bencana dan kemiskinan dalam dan luar negara. Pelbagai bantuan meliputi makanan, pembaikan rumah asnaf dan juga perkhidmatan sokongan perubatan menerusi mobile klinik.

"Sebaik-baik manusia adalah yang memberi manfaat kepada manusia yang lain"

(At-Tabrani)

bottom of page